Predikat, a nije gramatički

Published on 05/31,2011

Ne znam da li ste se sreli do sada sa pojmom "Predikatna vina", a čak i ako jeste nije na odmet da pročitate još po nešto. Vina sa oznakom "Predikat", najpre možemo sresti u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji, a odnedavno i u Hrvatskoj. Prošli put sam pisala o garažnim vinima malih serija i visokog kvaliteta, što često podrazumeva upravo ova vina. Veoma je hrabro upustiti se u proizvodnju predikatnih vina, jer je to jedna od najosetljivih grana vinarstva,dakle, svaka čast i skidam kapu tim vinskim vitezovima. Da biste napravili jedno takvo vino, najpre morate imati svoj vinograd, sa odabranim sortama za odredjeno područje, a onda to isto groždje "zaboravite" da oberete kad mu je vreme, nego ga ostavite na čokoću sve do zime. Tu onda razlikujemo nekoliko berbi:kasna berba, izborna berba, izborna berba prosušenih bobica i ledena berba.Izborna berba podrazumeva ručno prebrane grozdove, negde u novembru ili čak kasnije, ova druga, izborna prosušenih bobica znači da čekamo da se na grozdovima pojavi plemenita plesan koja mu daje posebnu notu (a inače, ako se pojavi ranije, daje mu pokvarenost) i ledena, koja se obavlja nakon što nekoliko dana temperatura iznosi ispod -7C. Tada se preradjuje tako smrznuto groždje, i pusti se da šira polako ističe iz grozda, a voda koja je u njemu, ostaje vezana ledom. Dakle, možete da zamislite kakva je to koncentracija, da ne kažem esencija vina. Jasno je i koja količina može da se dobije ovim postupcima, ali kvalitet i izuzetnost ovih vina je nesporna. Što se sorti tiče, Graševina se pokazala kao najbolja, jer se dobro drži na čokotu tako dugo, zatim su tu i Traminac, Pinot crni, beli i sivi, Rajnski rizlihg, ali i Chardonnay i Frankovka.  Po zakonima o vinu, ova vina se ne smeju stavljati u promet pre marta (za kasnu berbu) a za sva ostala predikatna vina važi  da se ne prodaje do maja naredne godine, što mu osigurava odležavanje pet do šest meseci. Zakon o ovim vinima je veoma strog, mora se dobiti od strane ministarstva potvrda da su ispoštovane sve odredbe o proizvodnji da bi vino moglo da nosi oznaku "Predikat". Nemci su, prosto ludi za ovim vinima koja, bogami, dosta i koštaju. Tako da, kada negde ugledate vino u pakovanju od 0.375 l, a košta kao prva ljubav, znajte o čemu se radi. A ko ga pije? Pa, odlikaši! 


Comments

 1. 05/31,2011 | 15:44

  cini mi se,citav zivot da ucim,opet o vinima nista ne bih znao...

  A najlepse je sto covek moze citav zivot da pije vino,a opet da ne proba dva ista...

  Otvorio sam jedan Muskat Otonel,o kome nista ne znam...osim da prija ovako rashladjen u toplom danu.

  Pozdrav!

 2. 05/31,2011 | 16:14

  Ne mogu reći da sam nešto znala o ovim vinima, hvala ti na lekciji.

 3. 05/31,2011 | 16:18

  Divna si sa ovim svojim vinskim pricama.:)

 4. 05/31,2011 | 19:42

  Mnogo vam hvala na komentarima, znače mi mnogo, inače bih se osećala kao Don Kihot. Moja želja je da sa vama podelim ono što znam i ono što i ja tek naučim, na što jednostavniji način. A ima toliko toga... Veliki pozdrav!

 5. 05/31,2011 | 20:24

  Odličan post, kao i uvek. "Košta kao prva ljubav", dakle, svaka čast. Naučih šta su predikatna vina!
  Živeli !

 6. 06/05,2011 | 22:11

  Vesna,
  kako vam se čini ideja da to što želite da prenesete o vinima uradite i na stranicama online magazina vino.rs? ako ste voljni da uradite tako nešto, javite se na viktor.cikes@vino.rs
  S poštovanjem
  Viktor Čikeš

 7. 09/02,2012 | 16:17

  Neverovatno!
  Mi, ne da imamo isto ime nego imamo i isto prezime:-) ja zivim u Nemackoj vec 35 god. i takodje sam veliki ljubitelj vina. Imala sam priliku da probam predikatna vina iz nemackih podrucja Franken i Mosel i predivna su. Vasa strana mi se jako svidja i sa zadovoljstvom sam je citala. Evo jos jedan mali dodatak sto se tice predikatnih vina. U Nemackoj se dele na:KASNU BERBU, IZBOR, JAGODNI IZBOR,SUVI JAGODNI IZBOR,LEDENO VINO i ARHIVSKO VINO. Puno pozdrava i vec se unapred radujem Vasem sledecem postu.

 8. 09/04,2012 | 07:45

  Draga imenjakinjo,

  Zahvaljujem na komplimentu, drago mi je što Vam se svidjaju tekstovi, ali moram da Vas razočaram time što ću reći da postova na ovom blogu više neće biti. Odustala sam, jer ovo, očigledno, nije mesto za to. Medjutim, na Fasebook možete postati prijatelj sa Belo Brdo, to je profil moje vinarije, tu će biti pisanja o vinima, a takodje i na online magazinu Vino.rs. Hvala i na dopuni mog znanja o predikatnim vinima, te podele su mi bile nepoznate. Svako Vaše iskustvo sa vinima me zanima, slobodno mi pišite.

  Srdačan pozdrav!

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me