Šetnja po oblacima

Published on 06/09,2011

Jeste li gledali istoimeni film? Verovatno jeste, jer su ga po nekoliko puta prikazivali na svim televizijama u poslednjih desetak godina. Ako niste, obavezno ga pogledajte! Keanu Reeves i pogled na prelepe vinograde u Nappa Valey...dovoljno. Bar meni. Ali nisam sada htela da govorim o filmu, setila sam ga se usput, zbog one scene spašavanja vinograda. Zapravo, to je najčešća aktivnost vinogradara u poslednje vreme. S obzirom na klimu i ove promene vremena, na ove nenormalno obilne padavine koje spiraju zemlju sa brežuljaka, a kamoli preparate kojima je groždje prskano, najveći zadatak je sačuvati vinograd. Kakva je to muka, znaju samo oni koji se od ranog jutra zagledaju u nebo i kao indijanci, osluškuju i njuše naokolo. Biće kiše? Neće? Jupiiii, prskaj! Duvaće vetar, oluja, samo da ne otkine mlade listove, dok ne ojačaju... Ma, samo da ne padne kada bude cvetalo, dok ne precveta! ko je spominjao led? Ne daj bože, pu,pu,pu, daleko bilo! Otkud tol'ki korov? Pa samo što je okopan...K'o da njega djubrim i hranim! A zapravo se lepo i redovno zaliva. Od gore! Opet prskanje (koje za vašu informaciju, košta oko 100evra po hektaru, u proseku) ali kako kad je sve mokro i razlokano, ne može traktor u vinograd. A mora, opet će kiša, pepelnica i plamenjača vrebaju. Pa botritis. Sirka na sve strane...Kopaj, prskaj, kopaj, prskaj. Samo da bude sunca u avgustu, da lepo sazri. Ako bude više kiše, biće kiselo. Kad će berba? Da ga ostavim još malo? Meri šećer, meri kiseline, niski start-beri!Uh, zamorila sam se dok sam ovo pisala i zamišljala pomenute situacije. Kao što rekoh, muka. Pa posle kažu, vino skupo!E, nije nego, kome je skupo nek pije čaj. Za smirenje.


Comments

 1. 06/09,2011 | 20:34

  Deo ovoga viđala sam u vinogradu mog dede. Podsetila si me na vinogradarske muke.

 2. 06/09,2011 | 22:48

  Dok sam bila u osnovnoj skoli, bile su organizovane berbe vinograda.
  Secam se autobusa punih djaka koji idu da beru vinograde, takmicenje ko ce vise gajbica da nabere i straze pored punih gajbica dok ne prodje traktor.
  Ako nema straze, ode sav trud drugom odeljenju:))))
  Bilo je to lepo vreme.
  Sve ovo nema veze sa tvojim tekstom, ali si me podsetila koliko smo mi znali biti deca za razliku od danasnje dece.

 3. 06/09,2011 | 23:13

  Gledala sam film !
  Dopao mi se.Pamtim i tu scenu.
  Hvala ti što si me podsetila.
  Vino je moje omiljeno piće.
  Nikada dobro vino ne može skupo da bude :)
  Rekoh ti jednom,moji su godinama držali vinarije tako da se pomalo i ja razumem :)
  Pozdravljam te !

 4. 06/10,2011 | 08:38

  Ta atmosfera nije ni izgubljena, niti je prevazidjena, samo smo mi daleko od nje. Mnogi nemaju priliku da se pridruže nekoj berbi, mada kad do berbe dodje, znači da su sve one patnje i neizvesnosti iza vinogradara. Valjda zato je na berbama tako veselo!

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me