Bečki valcer

Published on 10/06,2011

U Beču se svake godine održi AWC Vienna, što je zapravo intertnacionalno takmičenje u svim vinskim kategorijama, pod pokroviteljsktvom ministra poljoprivrede i gradonačelnika Beča. Ocenjuje se po, takozvanom, stobodovnom sistemu, u potpuno odvojenim kabinama, testira "na slepo", boce su neobeležene, dakle, potpuno objektivna i nezavisna komisija sastavljena od experata, somelijera,novinara, trgovaca vinom i enologa garantuje fer rezultate. Na ovogodišnjoj manifestaciji, takmičila su se i neka naša vina. Rubin iz Kruševca je osvojio zlatnu medalju za svoju "Terra Lazaricu Merlot", Podrum Aleksandrović je dobio tri zlatne i šest srebrnih medalja, dok je vinarija "Belo Brdo" iz Fruškogorskog mesta Čerević, dobio zlatnu medalju za "Merlot" i po srebrnu medalju za Chardonnay barrique i Chardonnay.Da pojasnim, za preko 90 bodova pripada zlatna medalja, za 87-89.9 bodova sledi srebrna i priznanje sleduje za 84-86.9 bodova. Taj bodovni sistem je internacionalno priznati za sva medjunarodna takmičenja je isti princip, pa i kod nas u Srbiji. Srpsko vinarstvo se na ovom prestižnom takmičenju zaista pokazaloi potvrdilo da ide u dobrom pravcu. Verujem da ima još dosta vinarija koja bi ponela ovakva laskava priznanja, ali se verovatno nisu usudili da pošalju svoje uzorke. Šteta! Nadam se da će ovogodišnji uspeh domaćih podruma inspirisati i ohrabriti još vinarija dogodine da provere kvalitet svojih vina jer mi nemamo čega da se stidimo. Naša vina su odlična i biće sve bolja, to tvrdim i radujem se tome. Mnoge vinarije se posvećuju vrhunskim vinima, dakle ne onima od kojih "boli glava" ( a boli od viška sumpora kojim se strilišu i dezinfikuju sudovi i stara burad) i koje nosite kući u svojoj, donetoj, plastičnoj flaši. Ne kudim mnogo taj način prodaje, tzv "rinfuzu" imaju je i Italijani, ali to ne treba automatski da znači da je vino slabijeg ili čak lošeg kvaliteta, što je kod nas često slučaj.

Na kraju, preporuka i dalje glasi: pijte vino, ono koje vam se dopada, koje možete da priuštite, sa kim želite i gde vam pšrija, nije važno. Važno je da će vam posle sve biti nekako lepše i istinitije! 


Comments

 1. 10/06,2011 | 13:52

  Privukao me naslov, znaš da obožavam bečki valcer, kad tamo vinska pesma iz Travijate! Lepo je čuti da se naša vina sve bolje plasiraju.

  P.S. Žurno si pisala. Male ispravke:
  intertnacionalno -bezt
  pšrija bez š

 2. 09/08,2012 | 18:54

  Po mom skromnom misljenju imate izuzetno lepo i pitko belo vino kaje se skriva pod nazivom belo brdo. Promeuo bih naziv samotog vina u belu rekujer, izuzetno je tecna i zblizava ljude, neboli glava sledeceg jutra i rado ga se secamo. Naravno i redovno mu se vracamo!

 3. 11/30,2012 | 13:37

  Naravno je belo vino poznato po belom brdu ali ne izostaje ni Cabernet Sauvignon Pusule brdo od Vinariji " Pusula " u Valjevskoj Milicinici.

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me