La vie en rose!

Published on 11/23,2010

Nedavno sam čula od prijateljice,da društvo njenog voljenog,jedno ozbiljno muško društvo,već dugi niz godina pije isključivo špricere koje prave od-rozea!Jedinstven slučaj za koji sam ja čula.Nisam probala,ali budući da se roze pije isto kao belo,predpostaljam da ni ukusom ne odstupa od klasičnog gemišta.Pa hajde da malo pričamo o tako nepravedno zapostavljenom roze vinu.Za svoju predivnu ružičastu boju može da zahvali tek višesatnom delovanju pokožice crnog groždja od kojeg se pravi.To je najčešće u svetu Pinot noir,redje Cabernet souvignon,dok se kod nas,napr u Vojvodini,u nedostatku ove dve sorte,roze često pravi od groždja sorte Frankovka(Blaue Franken).Posle nekoliko sati,kljuk se presuje kao za belo vino i nadalje se ružičasta šira neguje po proceduri za bela vina.Iako nas pogled na bocu rozea asocira na nešto slatko,nije tako.Obično su to suva do, ponekad polusuva sa tek malo neprevrelog šećera.Najpoznatiji roze kod nas je Varijanta,podruma Aleksandrović,koji je napravljen od Hamburga,izuzetne je  boje i predstavlja,po meni prvo, pravo žensko vino.Lako mogu da zamislim razdragano žensko društvo,u letnje popodne, kako pije dobro rashladjen roze,sam ili uz pršutu i kod nas vrlo popularne salate.Sve vodeće kuće koje proizvode Šampanjac,prave ga i u "roze boji"jer se i inače pravi od Pinot noira.Želim da vas ohrabrim na probu,ako već niste do sada pili i da ga slobodno naručite sledeći put,u inat svima koji misle da je pravo vino samo crno i pri tom misle da o vinu nemaju više šta da nauče.


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me