Šišanje

Published on 12/26,2010

Još ranije sam htela da se osvrnem na jednu zanimljivu, ali ne i prijatnu pojavu:vino u restoranima je bezobrazno skupo.Ne znam kojom se logikom ugostitelji vode, tek osnovna cena boce vina se množi nekoliko puta, pa se ta cifra upisuje u vinsku kartu.Dakle,što je vino samo po sebi skuplje, to restoran više zaradi.A zašto?Da li to znači da više košta da skuplju bocu ohlade, donesu do stola i otvore je, nego jeftiniju?To se pitam već godinama.Osnovna delatnost jednog restorana, po meni je hrana, nju neizostavno prati piće, ali treba omogućiti gostu da više uživa u samoj poseti restoranu,tako što će sebi moći da priušti još jednu bocu vina, pogotovo ako je više ljudi za stolom.Zbog čega više od polovine računa čini vino?Zar time ne degradiraju hranu koju služe?Mislim da bi racionalizacijom cena vina unapredili ugostiteljski biznis uopšte.Zar desetak eura po boci nije dovoljno za temperiranje, otvaranje i sipanje u čaše?Pa ako društvo za stolom umesto dve boce popije četiri, onda se svodi na isto.A nije isto!Čula sam da je jedino restoran Dragane Ognjenović imao tu praksu, ali se ona nije prelila u ostale restorane.Zapravo, ne mogu da tvrdim za prilike u Beogradu, ali za Novi Sad znam.Ako vino košta 600 din, plaćamo ga 1800-2200 din u restoranu, šta je ona razlika?Ne znam.Ali mi je krivo, jer one 4 litre po glavi u Srbiji ne mogu da se pretvore u 10 lit sa ovakvom praksom koja spada u laku zaradu, specijalitet u našoj državi.Možda, da kao Mr Bean ponesemo od kuće vino, pa dolivamo na licu mesta...Šalim se, ali za prethodno mislim ozbiljno.

 


Comments

  1. 12/26,2010 | 23:56

    Trenutno zbog finansijske situacije malo ljudi uopšte odlazi u restorane pa se ugostitelji trude da zarade maksimalno na svakom posetiocu, što bude bila veća kupovna moć cene će početi da se smanjuju.

  2. 12/27,2010 | 06:31

    Slično je i drugde, zarađuje se na piću, a ne na hrani, koja verovatno ne pokriva cene namirnica i rada.

  3. 12/27,2010 | 09:45

    Kao ljubitelj vina moram da istaknem da si u pravu!Vino u restoranima je cak i na Kipru gde sam jedno vreme zivela(a gde su cene vece nego u svetskim metropolama) jeftinije nego kod nas.To nazivam iskljucivo bezobrazlukom.Kod nas je sve skupljei odeca i hrana pa i vino.Veliki pozdrav!

  4. 12/27,2010 | 10:07

    Od čega bi restorani živeli da nije pića??:))
    Uvek možeš uzeti vino u samoposluzi, ima i u plastičnim kutijama...jeftino...
    Lićno volim da popijem čašu vina, jednom u sto godina, ali da je ambijent, čaša, društvo...
    Vino mi je atmosfera, ne piće, a to uvek košta.
    To ti je kao i firmirana roba i roba iz kineskog centra...

  5. 12/27,2010 | 11:28

    Vidim da ima različitih mišljenja,i to je OK.Medjutim, atmosferu pravimo mi sami i to je ono što zapravo ne treba da košta.Vino-raspolođenje-atmosfera, to su relacije,zar ne?I na to svako ima pravo, bez obzira na džep.U jednoj knjizi Momo Kapor kaže:"Kada sam imao love,pio sam viski,pušio Kent i vozio sam se taksijem.Sada nemam,pa pijem ružicu,pušim č e š k e cigare i vozim se tramvajem.I sve se svodi na isto!"Dakle, ostajemo samo mi kao razlika.

  6. 12/27,2010 | 11:32

    Sanjarenja 56, malo matematike: jelo od 650 din zapravo košta 150!Izračunaj slobodno.Rastorani samo pokušavaju da nadoknade razliku u broju gostiju.Sada.A dok je bilo para, onda su mislili da imaju puno pravo i da ih uzmu.Pa za to dobiješ toplo vino, lošu kafu, žilav biftek i pomfrit od juče.Ne svidja ti se?Idi na kiosk po pljesku!

  7. 12/27,2010 | 13:21

    dobar blog ... :)

  8. 12/27,2010 | 13:42

    Zato i ne pijem vino... samo pivo :)

  9. 12/27,2010 | 13:55

    Hvala, tomic555,a za tebe ivanepo9109 šteta što ne piješ vino.No, pridružićeš se ti kad-tad!

  10. 12/27,2010 | 14:25

    Do lake zarade pokusavaju dici cene, a onda se zale sto nema musterija?
    Pozdrav.

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me