Degustacija? Odlično!

Published on 05/10,2011

Možda ste imali priliku do sada da prisustvujete degustacijama vina i već znate kako to tamo izgleda, ali ako niste evo male pomoći.

Svi ti pokreti, gestovi i zvuci koji dolaze od poznavaoca vina mogli bi da na vas ostave loš utisak i na prvi pogled da pomislite da ste zapeli u nekom podrumu sa gomilom ludaka koji kolutaju očima, brboću, mućkaju, srkuću i na kraju pljunu.To je sve u redu. Tako se to radi. Ali ne morate i vi to da radite da biste isprobavali vina. Sve do poslednjeg, znači ipak bi bilo dobro da ispljunete vino koje probate, naročito ako ste na samom početku degustacije. Ako popijete svu količinu vina koje vam sipaju, desiće se nekoliko neželjenih stvari: napićete se i teško ćete voziti kući, ali i nećete biti u stanju da ocenite sledeće vino.Zato ga zadržite u ustima osam do deset sekundi i nakon toga ga ispljunite u za to predvidjenu posudu.Steći ćete sasvim realan utisak o ukusu tog vina, jer vam i inače za to treba NOS, JEZIK I MOZAK. Nema tu ničeg magičnog i nedostižnog, svako ko može da oseti ukus kafe, ćevapa ili prasetine može da oseti i ukus vina. I da o njemu ima odredjeno mišljenje. Treba samo obratiti više pažnje pri pijenju vina jer vino ima kompleksniji i bogatiji ukus od bilo kog drugog pića. Ono sadrži više različitih ukusa istovremeno i pružaju vam više različitih osećaja na pr. mekoću i oštrinu. Zato se treba usredsrediti da vam nešto ne promakne i usporiti.Slobodno zabodite nos u čašu nakon što je malo provrtite da oslobodite mirise. Njuškajte i budite kreativni i slobodni u asocijacijama. Ko može da vam kaže, recimo, da vam vino ne miriše na drvo ili malinu? Suvu šljivu? Kako vam se čini, voćno,sveže, intenzivno, lagano, zgusnuto...? Da vam se čulo mirisa ne bi zamorilo, njušnite s vremena na vreme nešto drugo u prostoriji ili na sebi. Tek da presečete i oporavite nos za dalje. Što više pažnje obraćate, više ćete mirisa otkriti.

Ovo je naročito važno ukoliko želite da postanete ljubitelj vina i da pijete zaista dobro vino koje vama odgovara. Ovde ne pričam o ceni, jer to nije presudno. Dakle, ako obratite pažnju na svako vino koje imate priliku da probate ili imate sreće pa ste pozvani na degustaciju, lakše ćete doći do vina koja vam se svidjaju. Namerno sam ovo rekla u množini jer ne verujem da biste želeli da do kraja života pijete jedno isto vino. Dakle, lakše ćete somelijeru u restoranu objasniti kakvo vino želite, a sve ćešće se može videti savetnik za vina i u vinotekama, koji takodje može pronaći nešto što je po vašem ukusu.

Pre nego što krenete na degustaciju vina, dobro jedite i nemojte za tu priliku koristiti parfeme, a takodje zaboravite i na pušenje. Time biste mogli da ometete druge učesnike u degustaciji, ako već ne mislite da bi to vama smetalo. Nije poželjno iznositi svoje mišljenje o vinu sve dok ga svi učesnici ne probaju, jer ne treba "navoditi" degustatora na neku stranu. Negde ćete možda biti posluženi sirom, hlebom, maslinama i pršutom i svakako iz tu hranu vino bolje "leži", ali ume da stvori nerealnu sliku o samom vinu. Izgledaće vam bolje nego što zapravo jeste. Ako ste se uputili u neku vinariju da kupite vino, a usput i da ga probate, gotovo je izvesno da će vam domaćin poslužiti zakusku.Postoji izreka koja kaže"Vino prodajte uz sir ali ga kupujte uz jabuku".To sve govori. Medjutim, moj savet je da se opustite i uživate u svemu ponudjenom, jer to i jeste svrha pijenja vina. Uživanje, uživanje, uživanje!


Comments

  1. 05/10,2011 | 16:25

    Vrlo lep i poučan post. Nisam do sad bila na degustaciji, ali nikad se ne zna. Volim što mi svoje znanje prenosiš u malim gutljajima. :)

  2. 05/10,2011 | 16:25

    Podsetila si me na moju prvu pravu probu vina, u Sentandreji. Bila sam iznenađena načinom na koji je Francuz probao vina. Sad vidim da je poštovao sve principe koje si navela.

  3. 05/10,2011 | 18:15

    ...naucih i ja nesto:)lepo i poucno:):):)

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me