Što je starije to(ni)je bolje

Published on 04/13,2011

Verovatno ste puno puta čuli opaske tipa:Stari kao vino,što je starije, to je bolje itd.E, pa nije!Vinu je, naravno, potrebno izvesno vreme da bi dostiglo punu zrelost i aromu, da bi se smekšali tanini (za crvena vina), da bi nestala trpkost, pale kiseline, da se stabilizuje boja i da se harmonizuje ukus i miris.Ali koje vreme?Za bela vina, to je od 8 meseci do godinu dana stajanja u tankovima, a za crvena do tri godine u drvenim buradima.Pošto na etiketama obično ne stoji podatak o tome kada je flaširano, obrtatite pažnju na godinu berbe.Bolji poznavaoci vina će u tom podatku prepoznati i potencijal vina, znajući koja godina je bila povoljna za rast i sazrevanje groždja.Što je više sunčanih, a manje kišnih dana bilo te godine, toliko je ta godina bolja i uslovnija za vino.Ako to i ne znate, nije toliko bitno, jer današnja tehnologija i hemija koja je na raspolaganju u toku proizvodnje i negovanja vina mogu da "ispeglaju" posledice loše godine. To ne mogu svi ni da primete.A bitno je, takodje, odakle potiče vino, jer vremenski uslovi ne važe za sve krajeve istovremeno.Na primer, Evropa važi za vremenski veoma nestabilnu i promenljivu.Dakle, pošto ste utvrdili godinu berbe,treba da znate da su bela vina u trećoj godini od same berbe, obavezno u padu.Savet bi glasio:ne kupujte bela vina starija od 2009.godine.Ne mora ono obavezno biti prokislo, ali svi kvaliteti mu se gube.Postaje "tupo", žrtva je prirodne oksidacije i miris i ukus nisu više onakvi kakvi bi trebalo da budu.Kaže se da se vino "zatvara".Takvo vino odbijte i u restoranu,pre nego što vam ga otvore.

Što se crvenih vina tiče,vreme mu malo više ide na ruku, ali ne toliko koliko se obično misli.Posle šeste godine ( klasa do 1500 din) vino više nije u formi za uživanje.Česti su problemi sa čepom, došlo je najverovatnije do nagle oksidacije, otupelo je, izgubilo je na svežini.Što se mirisa tiče, sve voćne arome su isparile i umesto njih možete namirisati zemljane tonove.Možete ga prepoznati i po boji koja je umesto jasno tamno crvene, prešla u blago zamućenu karamelu.Dakle, opšti utisak je loš.Ja bih lično rekla da vino nije za upotrebu, ali mi je suprug zabranio da to napišem,jer kaže da se i takvo nekom može svideti.Pa, dobro, nisam napisala.

Malo drugačija situacija je sa barikiranim vinima i onim na kojima piše RESERVE.O prvoj vrsti smo već pisali, ali da ponovim:vino u hrastovim buradima drugačije stari, kvalitetnije je i ako vas neko ponudi vinom iz svoje kolekcije, koje je čuvano u optimalnim uslovima u nekom podrumu, a pritom je  zvučno i skupo (o, pustog li sna) ne gledajte mu u godine.Nasmešite se i nazdravite!I sa vinima na kojima piše Reserve je isto, tj. još bolje jer je postupak starenja takvog vina, sledeći:

Nakon što vino odleži 1 godinu u Slavonskim hrastovim buradima od 30, 120 i 180 hektolitara,pretače se u male francuske hrastove buriće od 450 litara gde leži još godinu dana, zatim se puni u boce i u njima odležava tri godine i tek nakon toga pušta se u prodaju pod nazivom Reserva.Ovakvo vino, konzervisano i odloženo u hladnom, tamnom podrumu može da traje 15-20 godina.(autor ovog dela teksta je Nikola Biorčanin, enolog i predavač,osnivač udruženja somilijera Srbije i Crne Gore)

Nisam imala priliku da pijem ovakva, tzv. arhivska vina, pa ne znam da vam kažem kakva je razlika.Niko me nije ponudio niti mi je za rodjendan poklonio Chateau Petrus iz, recimo, 1959 god.kao što je to slučaj sa našom poluzemljakinjom Petrom Eclestone.Nazdravlje joj bilo! 

 


Comments

  1. 04/13,2011 | 10:59

    Ovo je tako prosvetljujuce za nekoga ko uziva u vinu :) Hvala ti za edukaciju o vinima , nisam znala zasto ali mi je uvek bila odbojna ta karamel boja crvenog vina - inace obozavam crno vino. Jedino crveno vino koje je ostavilo utisak na mene, je vino jednog grckog domacina koji svoja vina prodaje na ulici, ne znam mu naziv ali je tako leglo uz masline, feta sir i paradaJz iz baste :)
    Dobro jutro Vesna, ovo iznad nas je Vinooooo :)

  2. 04/13,2011 | 11:12

    Naučih mnogo toga, i otkrih da sam bio u velikoj zabludi vezano za starost i kvalitet vina. Doduše nisam poznavalac.

  3. 04/13,2011 | 11:12

    Volim da citam ovo o vinima,posto sam ljubitelj moj deda je imao svoje vinograde i pravio vino...valjda mi je ostalo u krvi.
    Ljubitelj sam crvenog.Castim ponekad sebe,pa otvorim flasu i uzivam svako vece pred spavanje u casi vina.
    Mozda neko da mi preporucis?

  4. 04/13,2011 | 11:26

    Vino može da legne u dobrom društvu, posebnom prilikom ili kad smo prosto raspoloženi.Etiketa nije bitna.Ali podloga često jeste, ja nikako još uvek ne mogu da pijem vino bez ičega.Ne ide mi.Masline, sir, pršuta, slanina ili samo hleb i maslinovo ulje čine dobru osnovu za klizanje vina.Eto, to je ujedno i moja preporuka.A ako hoćeš konkretno,probaj CaMerlot iz Iriškog Mačkovog podruma( kupaža merloa i kabernea, vrlo dobro)ili "ne daj bože"Barolo, Marchesi di Barollo Riserva 2001.god,uvoznik Trampex.Ono ne daj bože se odnosi na cenu:oko 5000 din.Ali, piješ pa zaboraviš!Pozdrav

  5. 04/13,2011 | 11:32

    Imadoh nekoć vinograd i vino, naše, samo za nas pravljeno.... Nedostaje mi, jako!
    Volim crveno, slatko.

    Kako ti o vinima pišeš, ma ko ne bi sada popio jednu čašu!
    Veliki pozdrav.

  6. 04/13,2011 | 11:35

    Hvala :),ipak to "ne daj boze" vino,za mene do daljnjeg nazalost zbog cene ostaje ne daj boze ;)
    Lepo je uzivati u malim stvarima,sitnicama koje cine zivot.

  7. 04/13,2011 | 11:41

    Dosta lepih informacija za ljubitelje vina.

  8. 04/13,2011 | 11:58

    interesantno...

  9. 04/13,2011 | 14:58

    Veoma korisne napomene, hvala ti.
    Sećam se jedne sjajne probe vina u Sentandreji, sedam vrhuskih vina je isprobano, i na kraju Tokaj, meni najdraži. Rekoh da je to vino najbolje, a Francuz me odmah ispravi, kako se ne može reći da je neko vino najbolje, nego uz tu priliku i ta jela ide najbolje...

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me