NJ K V Šampanjac

Published on 12/13,2010

Malo ko nije nikad probao baš ništa što se u našem narodu zove šampanjac.Makar  čuveni (ne znam po čemu, osim što je bio jedini na našem tržištu kad sam ja bila mala)MILION!Onako,može da liči na slatki špricer,zar ne?Takodje,mislim da se malo kome baš ne svidja,da ga neće popiti ni u posebnoj prilici kad se penušavac prosto podrazumeva.Nijedan ozbiljan prijem,koktel,svečanost a sad ni venčanje kod nas ne mogu da se zamisle bez ovih penušavih vina.Ako neko može da priušti sebi i ostatku društva neki od pravih Šampanjaca,bog ga veselio!

Penušava vina su ona koja sadrže ugljen dioksid,prirodni produkt fermentacije vina,koji je zarobljen u boci.Čuveni fratar Dom Perignon je to slučajno otkrio,jer zapravo nije dobro odradio posao.Ali mu se greška i te kako dopala.I ne samo njemu,tokom nekih pet vekova.Poznato je da ne može svako vino da se zove Šampanjac,posebno ne sa velikim Š.To mogu samo oni proizvedeni u Francuskoj pokrajini Champagne i to od posebnih vrsta groždja i na poseban način.Ko nema vremena da okreće boce par godina.taj doda veštački gas,i tada to bude Vino Frizzante,kao kod italijana.Pravi šampanjac se pravi od crnog burgundca,ali budući da je svo groždje iznutra belo,tad ne čudi da Šampanjac izgleda kao belo vino.Postoji i roze Šampanjac,On je,naravno,skuplji i može da se zove i Kristal i Mumm i Dom Perignon.Boju je dobio od pokožice sa kojom je odstojao par sati.

Ako budete u prilici da prisustvujete nekom prijemu,na kojem se služi šampanjac ili penušavac,nemojte ga zaobići!To je odličan početak večeri ili uvod u ručak,trening za dame ili početnike,dobro sredstvo za izoštravanje ukusa.Kad prodje šampanjac kod novajlija,može se krenuti dalje u istraživnje.A što se iskusnih tiče,oni takodje znaju da šampanjac ne treba preskočiti,pa recimo, tražiti pivo!

Žao mi je što,bar u mom Novom Sadu više niko služi šampanjac na čaše.Tu i tamo možete naleteti na Fraixnet negro ili carta nevada,španski penušavac od 0.2l i mislim da je to sve.Postoji i neki "Francuski poljubac",negde sam ga videla i zaključila da ništa ne obećava.Nekoliko uvoznika snabdeva tržište vrlo pristupačnim(300-500 din) italijanskim penušavcima,poput  La Marchesine ili Dolce spumante ili JP Chenet sa vrlo zanimljivom bocom,za 450 din u Metro-u, tako da je vrlo zgodan i prikladan za poklon u svakoj prilici.Pri tom i vrlo pitak.Pa kad već ne može na čaše,okupićemo vesele drugarice i onda može i na bocu.Ili dve.Zavisi od društva...

Ali pre nego što ga natočite,dobro ga ohladite,na 7"C.U profesionalnim rashladnim uredjajima za vino postoje posebne police za šampanjac,obično na dnu,gde je temperatura najniža. Izmedju dva točenja treba ga vraćati u frižider ili ga držati na ledu.Ali ne treba da vam ostaje za drugu priliku,ne može kvalitetno da se sačuva.A kako da znate da je prava temperatura?Pa pipnite rukom,ako vam liči na temperatutu coca-cole koju biste popili na 35"C onda je to to.Važno je da kasnije vaša lićna temperatura poraste i da se vi dobro provedete.Salut!


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me