Mali zeleni

Published on 12/16,2010

Naslov se odnosi na vrstu crnog groždja, Petit verdot,što u prevodu znači-mali zeleni.To je posebna sorta koja obično služi kao bojadiser, jer ima izraženu bordo-ljubičastu boju,pa tako Merlot ili Cabernet souvignon pomešana sa procentom vina od ovog groždja imaju predivnu baršunastu tamno bordo boju.Naravno, može da se napravi i pije vino samo od ove sorte.Spada u teža, kompleksnija vina i traži ozbiljnu podlogu u vidu jačih sireva ili divljači.Trenutno se kod nas može kupiti vino od Petit verdot,čisto, bez kupaže(mešanja) u Metro-u, po vrlo povoljnoj ceni od 520 din za bocu.Pre neki dan moj mužić je doneo na probu.I nije loše,da znate, mada nije vrhunsko.Proizvedeno je u Španiji,boca je divna,čep je plutani,nemleven,pravi,odlažalo je u hrastu(tako piše na deklaraciji)neko vreme, i sve bi bilo divno da je to-to!Računajući unazad cenu,oduzimajući maržu uvoznika,Metro-a,troškove prevoza,boce,čepa,etikete i kutije,dobili smo nekih 150 din za samo vino.Kakav je onda to Petit verdot?To nas je malo zbunilo, ali opšti utisak je dobar, vredi ga probati.Ne treba ga prehladiti i obavezno ga pustiti da odmiruje i da se "otvori" u čaši ili u dekanteru.Kada vidite nekoga da vrti vino u čaši,to zaista nije samo poza i još jedan u nizu folirantskih gestova.To je prosto neophodno da bi se crveno  vino pokazalo u najboljem svetlu,da iz njega najpre ispari višak tanina koji mu daje oporost,a tek potom ono počinje da šarmira.Notom po notu,ako je kompleksno,duboko.To traje.Ali za vino morate imati vremena,ono traži da mu se predate,pa će i ono vama.A to je pravo uživanje.Sama sorta Petit verdot obećava voćnu notu,tipa kupina i malina, ali je ja , iskreno, u ovom vinu nisam pronašla.Ime ovog vina je NUDO,a uvoznik je Wonderland ITC doo iz Beograda.

Drugo vino koje ću pomenuti danas,je Cabernet souvignon iz podruma Radovanović.Vrlo dobro,pitko ali ne i vrhunsko.A za njega treba izdvojiti 1300 din pa naviše, zavisi gde se kupuje.I on je barikiran(odstojao od 12-18 meseci u hrastovom buretu od 225 lit),solidno upakovan,nema transport od 2500 km niti uvozničku maržu koja nije ispod 30%,pa košta više nego duplo.Eto,to me zbunjuje, pitam se ko je ovde lud?Ili se i to prosto uklapa u sliku(i priliku) našeg opšteg poslovanja u bilo kojoj oblasti.I kako onda da se snadje čovek koji nema iskustva?Lepo.Vino,solidno,ono koje vas svakako neće obrukati pred gostima,ne mora da košta više od 5 evra.Bilo gde.To su vina za svaki dan. a kao što reče vlasnik vinarije Dibonis iz Subotice, "postoje vina za jednom nedeljno,jednom mesečno i jednom u životu".Ima čovek pravo.samo ne znam za ono" jednom u životu",kada da ga popijem?Živeli!

 

 

 


Comments

  1. 12/17,2010 | 08:23

    E, stvarno ne znam kada bih pila to "jednom u životu"...i da li mu je cena adekvatna...

  2. 12/17,2010 | 16:05

    Ne znam da li je cena ta koja čini vino "za jednom u životu" ili onaj preko puta tebe...Koji je to magični momenat.Inače,kada bih došla do nekog vina sa aukcije i koje košta 5000 e,na primer,ne bih ga ni otvorila.Ja ne bih smela!Tako, sanjarenja 56,da ostanemo mi mesečari...

  3. 12/17,2010 | 17:05

    Može. Moj nick sam za sebe govori dovoljno, zar ne?

  4. 11/03,2013 | 15:46

    kada? sto pre! mozda promeni zivot na bolje.

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me