Riesling, kako to špricerski zvuči!

Published on 12/17,2010

Svi znamo da je Riesling namačka sorta groždja i da je posredstvom tzv.Folksdojčera stigla u naše krajeve,napre u Vojvodinu.Inače,ta sorta je zastupljena sa samo 22% ukupnih zasada u Nemačkoj,iako bih ja očekivala mnogo više.To je vrlo cenjeno i kvalitetno vino kome su vremenom oduzeli značaj dodavanjem sode u čašu.Ne znam odakle taj običaj i u koju svrhu,osim da bi se na njivi, tokom žege moglo popiti više.Gasi žeđ.Našem narodu i rakija gasi žeđ,pa me onda ne čudi za vino.Mene lično, reč Riesling, godinama je asocirala na Karlovački i Banatski.Ako kojim slučajem pijete neko od pomenuta dva čisto,tokom večeri,na nekoj žurci ili slavlju,u povratku kući svratite u apoteku.Trebaće vam dve remedije;nešto za glavobolju i nešto za kiselinu.Nije mi jasno kako su te dve velike fabrike proizvodile toliku količinu vina,za celu bivšu SFRJ,s obzirom da nije bilo velike konkurencije.Uvoz je bio slab ili nikakav,male nezavisne vinarije su se gotovo skrivale,a tržiste bilo žedno.Dakle,to su mogli postići samo tako što su ostavljali na čokotu sve što propupi.Nisu orezivali,a i kako bi kad je to tako ogromno prostranstvo,a niko neće da radi.I naravno,kada se ostavi 5 kg groždja po čokotu, umesto 3 ili 1.5 kg kao u mnogim francuskim vinogradima, onda je stvar u pogledu količine zadovoljena.A kvalitet?E, pa to ne ide sa kvantitetom.Da ne dužim,nedavno mi je suprug doneo pravi,odličan Riesling,sipao mi i ja nisam prepoznala o čemu se radi.Pa nisu Nemci ludi.Znaju oni šta valja!Potražite slobodno neki pravi Riesling,a ako vam ga neko može kupiti u Nemačkoj,to je prava stvar.Neka ima oznaku Predikat,to je najviši rang u nemačkoj kategorizaciji vina.I oduševićete se!Ispecite neke kobasice,koje god nadjete i ugodjaj će biti potpun.A sutradan će vam sasvim sigurno biti  guten  morgen,jer vas neće boleti glava kao od ovih naših nazovi-vina.Prost!

PS:Naravno,odličan je i Rieslig od Kovačević podruma iz Iriga. 


Comments

  1. 12/17,2010 | 17:15

    Eh, da, rekla si ključnu reč. Kvalitet. Na jednoj probi vina pitam enologa zašto me od makedonskih crvenih vina ne boli glava, a od drugih da, i ima li to veze sa sastojcima vina...odgovori mi da sam već odgovorila, i da se ova vina još prave od dobrog grožđa...
    A dobar rizling nisam još pila...obratiću pažnju kad budem u Nemačkoj...

  2. 12/17,2010 | 19:43

    vec sam rekao da vodis odlican blog.
    Ostalo je samo da se nadam da ces ustrajati.

    POdrumi Kovacevic imaju sjajna vina,uostalom kao i skoro sva domacinstva u Irigu.
    Nedavno sam probao Dunavski Cvet,neke vinarije iz Kladova,ako se ne varam.
    Odlicno belo vino!

    Ima mnogo prostora da tvoj blog traje godinama.
    Nadam se da ce tako i biti.

    Veliki pozdrav.

  3. 12/17,2010 | 20:22

    nisam probala Kovacevicev Riesling, ali mogu iskreno da preporucim njegov Chardonnay!! bas na nekom sajmu ili manifestaciji u Nemackoj, Kovacevicev Chardonnay je osvojio prvo ili drugo mesto...
    Cak sam bila i u njihovoj vinariji u Irigu i odusevila se ponudom i uslugom koju nude.
    umesto rakije, pocela sam strancima da poklanjam chardonnay i do sada se niko od njih nije zalio!! :)
    zato... kupujmo domace! :)
    Pozdrav

Leave a Reply