Barrique priča

Published on 12/20,2010

Barrique (barik) je naziv bureta odgovarajućeg oblika i zapremine koja u pojedinim francuskim pokrajinama varira od 80 lit(Pyrenees) do 304 lit (Chalose).Ipak, najčešće su to  burići, tzv. bordoški tip, od 225 +_ 2 lit,u kojima se proizvode barikirana vina od sorti Merlot, Cabernet sauvignon i Cabernet franc.Barik je i naziv postupka zrenja belih i crnih vina,jer višrgodišnjim odležavanjem u drvenim bačvama u podrumsim uslovima u vinu se zbivaju složeni procesi esterifikacije i ekstrakcije (vanilina i tanina iz drveta)kao i oksidacije,što je uslovljeno debljinom,dužinom i volumenom bačve.Sa unutrašnje strane, bure se nagoreva,postupkom koji se naziva toasting (engleski).Ovakva burad se koriste najviše četiri godine.U tu svrhu se koristi hrast najvišeg kvaliteta,kako bi zaista vino od njega preuzelo najboljke karakteristike.Samo barikiranje bi trebalo da znači da je vino posebno negovano,čuvano i zbog vremena koje taj proces zahteva, dosta je skuplje od ne-barika.Ako uzmemo u obzir da je samo bure oko 350-500e,kada se to podeli na 225 lit koliko u njemu stoji,dodjemo do cifre od oko 2 e po litri više nego da nije barikirano.Ostatak cene se nadovezuje na vreme koje je vino provelo u buretu,kao i na ime proizvodjača.

No,postoji razlika i u tome da li je vino fermentisalo u buretu ili je samo odležalo.Prvo se u bure stavlja kao sok od groždja,uglavnom belo, jer je teško očistiti bure od pokožice crvenog groždja,a drugo je fermentisalo u, recimo, posudi od inoxa i tek nakon fermentacije pretočeno u bure da zri.Od nekoliko meseci do nekoliko godina.Mnogo više arome hrastovine pokupi vino,dakle već fermentisan sok, od nefermentisanog,koji bi trebalo da stoji gotovo duplo duže da bi upilo tanine iz bureta.To obavezno i piše na etiketi, pa je lako orijentisati se. Treba ga probati, ali i dobro paziti da vas ne "navuče".Kome se dopadne,može da mu postane trajno opredeljenje kao objava rata džepu


Comments

  1. 12/20,2010 | 14:32

    Paziću...hvala na jasnom objašnjenju nekih pojmova koje nisam znala.

  2. 12/20,2010 | 22:56

    Sve clanke pratim, ne stizem uvek da ostavim komentar. Vino volim, a i ovaj blog. Ide u kategoriju Vredi posetiti.
    :)))

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me